Home » MARTIN OSAVUOSIKATSAUS KESÄKUU 2011

MARTIN OSAVUOSIKATSAUS KESÄKUU 2011

Tällä palstalla artisti Martti Servo kertoo asioista, jotka puolen vuoden aikana ovat tulleet häntä lähelle. Tällä kertaa lähelle tulevat muun muassa politiikka ja energiantuotanto. Osavuosikatsaus julkaistaan ensin tamperelaisessa Pirkanmaan Sanomat lehdessä. 15.5.2011 Ilkivalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Mikäli näin on perustuslakiin ennen muinoin muotoiltu, menivät vaalit hallitusmuodon kirjaimen mukaisesti nappiin, putkeen ja vieressä odottavaan mustaan aukkoon. Tältä vaikuttaa, kun kuuntelee tuloksesta koitunutta parranpärinää. Monella kommentaattorilla kasvokarvat värisevät innostuneesti. Koskaan aiemmin ei Suomen historiassa ole koettu tämmöistä kommentoinnin ja analysoinnin puuhakasta juhlaa. Osa kansasta on käyttänyt ilkivaltaansa ja tehnyt kiusaa panemalla sapluunat sekaisin. Hallitusta ei saada aikaan, koska kansalta saatua ilkivaltaa käytetään nyt suljettujen ovien takana. Suljettujen ovien sisäpuolella on kynnyskysymyksiä esitetty  kuin tupo-pöydässä valtakunnansovittelija Jorma Reinin valtakaudella. Kynnyskysymyksiä on nyt enemmän kuin ovia, eikä kaikkia ovia enää saada auki, kun kynnyksiä korotetaan joka kierroksella. Kukaan ei ole huolehtinut invalidirampista, jolla vammautunut hallitus saadaan tuupattua ovesta ulos. Kynnys ry uhkaa lopettaa lobbaamisen, mikäli poklosseja ei poisteta ovenkarmien alta. Meno on aivan hurjaa, mutta etenemistä ei silmillä havaita. Ilkivaltaan liittyy myös kielenkäytön koventuminen. Kaikki ovat nyt väkevästi jotain mieltä, eikä mielipiteen kertomisessa kitsastella. Blogeilla uhataan jo aivan avoimesti. Toki Suomessa on oikeus kantaa blogia käärittynä kannettavaan tietokoneeseen, mutta pitäisikö sittenkin uuden eduskunnan säätää bloginkantaminen luvanvaraiseksi? Tuntuu siltä, että kun blogi on, siihen turvaudutaan aivan liian herkästi. Ja jälki on murhaavaa. Asiallisen kielenkäytön ja sopivaisuuden rajat on ylitetty monella rintamalohkolla. Onko sittenkin uuden eduskunnan tärkein tehtävä määritellä sopivaisuuden rajat ja käyttää rajavalvontaan pian lainsuojattomiksi käyviä jalkaväkimiinoja? Monet unelmoivat vanhojen rajojen palauttamisesta, munakuntauudistuksen kannattajat sen sijaan suosivat Pähkinäsaaren rauhan rajaa. Tuolloin Pohjois-Suomi jäisi villiksi ja vapaaksi blogisankareiden taistelutantereeksi. Itse kannatan kuitenkin maltillista ratkaisua. Sopivaisuuden rajan tulee noudatella veteen piirrettyä viivaa. Tarvittaessa voimme pyytää korpikirkailija Ilmari Kiannolta apua. Hän voi aina merkata sopivaisuuden rajan punaisella viivalla. Täytyy tosin muistaa käyttää waterproof- tushia. 28.5.2011 Kohina Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden tienoilta on vähentynyt. Vuotoja edelleen varmasti tapahtuu, mutta uutisvuotoina ne eivät nouse useitten metrien korkuisiksi tsunameiksi, joka ylittäisivät uutiskynnyksen. Fukushiman ympärillä on rauhallista. Uutisnenät nuuhkivat ilmaan indusoitunutta sähköä, korvat kuulevat pientä rapinaa geigermittarista. Tapauksessa turmiollisinta on ilmeisesti ollut reaktorisydämen paljastuminen ja sulaminen. Mutta se juttu on jo pureskeltu. Ihminen eroaa ratkaisevasti ydinmiilusta. Toki meillä yhteneväisyyksiäkin on. Joskus pannu käy kuumana ja tapahtuu räjähdyksiä. Tekee mieli lyödä hanskat tiskiin ja kytkeytyä irti verkosta - ainakin world wide webistä. Yleisesti kuitenkin ihmistieteissä ja epästabiileinta uraania käyttävässä psykoanalyysissä pidetään sydämen paljastumista mitä suositeltavimpana tapahtumana ihmisen teveyden kannalta. Tämä paljastuminen saattaa johtaa ihmissydämen sulamiseen ja terveeseen, onnelliseen elämään. Juuri tässä kohtaa ihminen eroaa ratkaisevasti ydinreaktorista. Siellä sydän on suojattava lyijyllä ja betonilla sulamisen ehkäisemiseksi ja sähköntuotannon jatkumiseksi. Ihmisellä sen sijaan sydämen kovettuminen saattaa johtaa ennenaikaiseen asiointiin hautauspalveluyrittäjän kanssa. 20.6.2011 No nyt se hallituskin sitten syntyi. Onnellinen perhetapahtuma, kesän lapsi. Lapissa kaikki kukkii nopeasti, eikä tälläkään lapsella ole paljon aikaa jäljellä. Vanhuksina syntyvät hallitukset Suomessa, kolme ja puoli vuotta aikaa hänellä eläköitymiseen ja taas uuden ministerisatsin hedelmöitykseen. Vai onko elonkierto nykyisin vieläkin nopeampaa - aloitetaanko yllättävä työurien lyhentäminen hallituksesta? Tämä jää nähtäväksi. Meno on kuitenkin kovaa ja helteitä toivottavasti pian taas luvassa. Oikein mukavaa kesää ja syksyn odotusta Pirkanmaan Sanomien lukijoille! Martti Servo
  • Twitter
  • Facebook
  • MySpace
  • YouTube