Home » Martin Kuukausikatsaus kesäkuu 2010

Martin Kuukausikatsaus kesäkuu 2010

Tällä palstalla artisti Martti Servo kertoo asioista, jotka kuukauden aikana ovat tulleet häntä lähelle. Kyseessä on viimeinen Pirkanmaan Sanomissa julkaistava Martin kuukausikatsaus. Jatkossa julkaistaan Martin osavuosikatsaus, joka ilmestyy epämääräisinä aikoina. 11.6.2010 Jalkapallon MM-kisat ovat alkaneet. Kaksi miljardia televisionkatsojaa, suurin maapallon asukkaita yhdistävä tapahtuma meidän aikanamme. Se jatkuu vielä kuukauden päivät. Edes Nokia ei pysty moiseen, vaikka se on yhdistänyt ihmisiä jo kymmeniä vuosia lyömällä kapuloita kouriin. Näissä kisoissa tumma poika ja valkoinen poika kättelevät ja lopulta halaavat toisiaan taistelun tauottua. Maapallon ykseyden ja rasismin vastaisen taistelun sanoma on väkevä ja se tuoksuu vahvasti hielle, mikä on pelkästään hyvä asia. Ihminen on viisas eritteitä levittävä olento. Homo Sapiens Perspiraticus. Hajut eivät kaukaa Etelä-Afrikasta - ihmisen syntysijoilta - tänne kylmään Pohjolaan kanna. Ne sekoittuvat Föhn-tuuliin, ja lopulta vesipisaroihin sitoutuneina ne satavat maahan keskisessä Euroopassa. Siellä nämä sateet ravitsevat peltoja, joihin on istutettu tuhansittain varhaisjalkapalloilija- lajikkeen mukuloita. Tästä johtuu keskisen Euroopan suurenmoinen menestys potkupallossa ja jatkuva pelaajatuotanto. 16.6.2010 Hajut siis eivät Pohjolaan kanna MM-kisoista, mutta ääni kuuluu erinomaisesti. Vielä ei peleissä ole kovin kummoisia urheilusuorituksia nähty. Tuntuukin siltä, että vuoden 2010 kisat menevät historiaan torvien törinän myötä. Nämä Gillespien äpärät, paholaisen paimentorvet, nämä Vuvuzelat ovat tuutanneet itsensä läpi jalkapalloilevan kansanosan tärykalvojen. Minkälaista meteliä. Järki päästä pakenee. Takavuosien satunnaiset jänisräikät olivat lapsellista puuhastelua verrattuna kymmenientuhansien kultaisten trumpetttien tasaiseen pörinään. Eikä asialle voi tehdä mitään. Jalkapallofania ei voi suututtaa. Torvi on pyhä. Ihmisen pitää saada päristellä. Itse suosittelen seuraavaa. Suomen tulee hankkia kisat Helsinkiin ja Tampereelle. Torvet voi nakata nurkkaan, sen sijaan kaikilla katsojilla on mukanaan akkuporakoneet ja riittävästi vara-akkuja. Mikään ei ole upeampi näky kesäillan tihkusateessa, kuin tuhannet ja taas tuhannet ylösnostetut Black & Deckerit rullaamassa tasaista 500:n kierroksen minuuttinopeutta 90 minuutin ajan. Tällainen fanitoiminta kertoisi kansakuntamme edistyksellisyydestä ja teknisestä etumatkasta. Muistio Palloliitolle lähtee välittömästi. 17.6.2010 Loppuun säästän jymyuutisen. Näin toimi ennen muinoin Neuvostoliiton virallinen uutistoimisto Tass. Alussa oli sivutolkulla jonninjoutavaa lätinää, ja lopussa parilla rivillä itse asia. Tyyliin: "Presidentti ja puoluejohtaja Mikhail Gorbatshov on muuten viety määräämättömäksi ajaksi lomailemaan Mustanmeren rannalle parin saattajan kanssa". Maailman kohtaloita hallitaan tekstien loppuun säästetyillä lakonisilla lauseilla. Ruotsin kuninkaalliset häät varjoonsa jättävä superuutinen tulee meinaan tässä: Tämä oli viimeinen Martin kuukausikatsaus. Tulevaisuudessa Martti tekee Pirkanmaan Sanomiin laajemman, mutta harvemmin ilmestyvän Martin puolivuotiskatsauksen. Tämä selvä. Oikein mukavaa kesää kaikille! Martti Servo
  • Twitter
  • Facebook
  • MySpace
  • YouTube