Home » Martin kuukausikatsaus huhtikuu -09

Martin kuukausikatsaus huhtikuu -09

Uusi katsaus julkaistaan ensin tamperelaisessa Pirkanmaan Sanomat -lehdessä. Ensijulkaisun jälkeen se on tuoreeltaan luettavissa näillä sivuilla. Tällä palstalla artisti Martti Servo kertoo asioista, jotka kuukauden aikan ovat tulleet häntä lähelle. 1.4.2009 Kansainväliset taistelulajit ovat tulleet jäädäkseen. Kehon- ja mielenhallinnan tuhansia vuosia vanhat perinteet on levitetty lajitelmaksi kotimaamme molskeille. Tatamit nauskahtelevat uusien ja taas uusien judoharrastajien peräänantamattomasta voimasta ja asenteesta. Lihaksen ja ajatuksen väkivaltainen liitto on asetettu tähtäämään kohti mielenrauhaa ja itsehillintää. Tämän itämaisen filosofian kehittivät kaksi jamppaa muinaisen sushi-baarin takahuoneessa kolmannen sake-kupillisen jälkeen. Taekwondo ja karate lukuisine alalajeineen alkavat olla tuttuja Utajärveltä Napoliin. Televisio on pullollaan dokumentaareja taistelulajien suurmestareista. He ottavat toisistaan tuimasti mittaa pyjamat yllään. Ja miljoonat ihmiset seuraavat tapahtumia ympäri maapallon ja alkavat harrastaa aikansa kuluttamiseksi. Tämä haiskahtaa hyvältä bisnekseltä. 26.4.2009 On käsittämätöntä, suorastaan anteeksiantamatonta, ettei Suomi pienenä, mutta menestyvänä ja peräänantamattomana kulttuurina ole kehittänyt omaa kansainvälistä taistelulajiaan. Nyt tähän tulee muutos. Ystäväni Tapani Talvitie ja Jarmo Perä ovat lanseeraamassa uutta kotimaista taistelulajia. Se on nimeltään Käsirysy. Käsirysy pohjaa suomalaiseen kaunaperinteeseen. Se on aikuisten ja mielellään keski-ikäisten taistelulaji. Se ei sovellu poikasille. Täysimittaisessa Käsirysyssä muutama jannu vetäytyy juopottelemaan mökkiin tai kerrostaloasuntoon. Kossulekan jälkeen ensimmäinen täydelliseen henkiseen tilaan itsensä suggeroinut taistelija aloittaa kehotuksella: ”Painu helvettiin”. Kehotuksen kohde vastaa: ”Nyt tulee pataan”. Tämä johtaa aluksi nujakointiin – lopulta nyrkein käytävään täysimittaiseen Käsirysyyn. Personal Käsirysyssä kohteen voi valita summamutikkaan ulkotiloissa, esimerkiksi taksijonossa. Käsirysy on vastaus modernin ihmisen yleismaailmalliseen tyhjyyden tunteeseen. Tarvitaan vain tehokasta markkinointia ja sopiva tositeeveeformaatti. 3.5.2009 Uskon lajin saavuttavan valtavan suosion maailmalla. Raikas vaihtoehto itämaisille vastineille otetaan karhunhalauksella vastaan. Massoittain ihmisiä saapuu tapaamaan Käsirysyn kolmen lekan suurmestaria Alajärven Nuorisoseuran talolle. Miljoonien eurojen matkailurahat kohdistuvat Suomeen, kun harrastajat käyvät kysymässä neuvoa suurmestarilta. Ja hänen vastauksensa on aina oleva sama: ”Painu helvettiin”. Thai-Boxing ei ole enää mitään. Käsirysystä tulee olympialaji. Tämä selvä.
  • Twitter
  • Facebook
  • MySpace
  • YouTube